Om Rackstadmuseet

Det var skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson, uppvuxen i Taserud som i mitten av 1890-talet lät bygga sin Ateljé Oppstuhage som idag finns bevarad som en del av Rackstadmuseet. Christian själv bodde där inte under någon längre tid utan bjöd istället in konstnärsparet Gustav och Maja Fjæstad att flytta till Arvika och hyra ateljén. De blev de första att anlända och stommen till vad som senare kom att bli känt som Rackstadkolonin, Sveriges främsta konstnärskoloni. Senare anlände kollegor från konstnärsförbundets målarskola en efter en, bl. a. Björn Ahlgrensson och Fritz Lindström, kolonin kom att starkt förknippas med den nationalromantiska konsten. Det är inte bara måleriet som lyfts fram på museet, konsthantverket har också en viktig plats med keramik, smide, textil och möbelsnickeri av högsta klass. Dessa traditioner lever än idag kvar i Arvika med starka band till Rackstadkolonin och dess historia.

Tanken på ett museum väcktes redan på 1940-talet av Gustav Fjæstad själv men det var för under 80-talet långt efter hans död som idén tog fart på riktigt och 1993 stod museet klart, Ritat av den numera bortgångne arkitekten Rune Falk.

Idag drivs museet av Ideella föreningen Rackstadmuseet och lockar besökare från hela Europa. Det är en unik miljö och visar på en av svensk konsthistorias verkliga pärlor. Vid sidan av museets samlingar visas alltid temporära utställningar med både samtids och historiska konstnärskap. I cafét serveras lunch och hembakade bakverk för den som är sugen och i museibutiken hittar man allt från vykort till keramik från trakten, välkommen!