5 maj – 3 augusti 2025

Utställningen visar spännande experiment och vackra resultat i växtfärgning från projektet Co-Craft Collection Experiment, ett samarbete mellan sex konsthantverkare, slöjdare och designers, som har undersökt invasiva växter såsom kanadensiskt gullris, jättebalsamin och lupin och deras potential för naturlig färgning. Projektet visas mellan den 5 juni och 3 augusti hos oss, innan det vandrar vidare till Gathenhielmska huset i Göteborg och Kulturen i Lund.

I Nära till naturlig färg visas garner, textilier och prototyper av hantverksföremål som färgats med de invasiva växterna jättebalsamin, kanadensiskt gullris och lupin eller där biologiskt avfall och restprodukter såsom julgranar och ljung från kyrkogårdar gett färg till sisal, träspån och ull.

Invasiva arter utgör ett hot mot den biologiska mångfalden och att bekämpa en invasiva art kan vara en evig och övermäktig uppgift. Snarare måste man fråga sig hur man kan hindra dem från att sprida sig ytterligare eller hur man kan leva med lupinerna och vilken nytta man kan ha av dem. Likaså måste man fråga sig varför något så vackert som en julgran plötsligt förlorar sitt värde och om dess grönska inte kan förevigas utöver julens slut.

Projektet är en presentation av Co-Craft Collection, som under ett år utgjort en plattform för sex designers och konsthantverkare från olika delar av Sverige. Medlemmarna har experimenterat med traditionella färgningstekniker och eko-tryck men med invasiva arter och med organiskt restmaterial, som annars bara slängts bort.

I Co-Craft Collection står utbytet mellan de olika hantverken och kunskapsområdena i förgrunden. Äldre litteratur finns kring växtfärgning med inhemska arter, men en stor del av kunskapen finns enbart i det levande hantverket. Plattformen utgör en kunskapsbank för att hålla utbytet och tillika hantverket vid liv och startades för att kunna hantera och anpassa sig till förändringar och bemöta utmaningar vi alla står inför i en föränderlig värld.

Co-Craft Collection startades 2024 och består av:

Lisa Malm och Elin Guldåker, slöjdare och möbelsnickare med bas på Not Quite i Fengersfors, har arbetat med naturlig färgning av trä till korgar i hassel och fura, material som är lätt att hitta i Dalsland. Färgexperimenten gjordes på traditionella och nya korgmodeller av Hedaredskorgen i hassel. Utgångsmaterial i experimenten är färgsvamp och vilda växter som finns i skogen i deras närmaste omgivning.

Samantha Gustafsson, ägare av Alice Lund Textilier i Borlänge, har använt säsongsspill från växtmarknader. Växterna har fyllt en funktion under säsong men sedan hamnat i soporna eller komposthögen med ett potentiellt outnyttjat färgämne. I projektet har hon använt uttjänta ljungplantor och julgranar som sedan jämförts med fibrer infärgade med färsk ljung och gran som hämtats i deras naturliga miljö.

Helena Hansson och Catarina Östlund, båda designers, forskare och lärare på HDK-Valand och Chalmers i Göteborg, har experimenterat med de invasiva växterna blomsterlupin och kanadensiskt gullris och med trädgårdsavfall såsom valnötsskal. Färgexperimenten har applicerats på sisalkorgar från Kenya. Utforskandet är ett första steg i en process för produktinnovationer och nya samarbeten.

Therese Henner, textil konsthantverkare verksam i Arvika, har genom traditionell färgnings- och eko-tryckteknik utforskat växterna lupin, jättebalsamin och kanadensiskt gullris, invasiva arter som har stor spridning i Värmland. Syftet var att se vilka nyanser växterna kan ge till olika textilkvaliteter, både animaliska fiber och cellulosa, samt vilka potential de har i formgivning av brukstextilier. Ljushärdighetstester är en viktig del av studien och något som fortfarande pågår.

Projektet har möjliggjorts med stöd från Nämnden för Hemslöjdsfrågor och har tidigare visats på Not Quite i Fengersfors. Efter presentationen på Rackstadmuseet presenteras Nära till naturlig färg på Gathenhielmska Huset i Göteborg och Kulturen i Lund.