Checkpoint: Staffan Löfving – Kriget som motiv

16 februari, 16:30 - 17:30

Kriget som motiv

Krigsfotografering omges av etiska dilemman och fotografins motiv, både i betydelsen av drivkraft och gestaltning, i olika konflikter debatteras. Vi antar ofta att bilder är bevis och att de berättar sanningen, samtidigt som visuella medier med viss rätta anklagas för manipulation och sensationslystnad.

Staffan Löfving är docent i socialantropologi och ämnesföreträdare för interkulturella studier vid Karlstads universitet. I den här föreläsningen berättar han om aktuell forskning inom visuell antropologi som undersöker alternativa sätt att fotografera i krig och fotografins möjlighet att utmana invanda föreställningar om offer och förövare och om vad en frontlinje är och hur den ser ut. Han utgår från exempel i sin egen verksamhet som både fotograf och forskare under krigen i Centralamerika och i Bosnien & Hercegovina.

Evenemanget ingår i entrépriset till Rackstadmuseet och görs i samarbete med Karlstads universitet.

Visa Plats-webbplats

Visa Arrangör-webbplats