Välkommen på spännande vernissage och en utställning som både lyser och värmer i decembermörkret!

O, sena tiders barn invigs nu på lördag av Margot Wallström

_________________________________

Teaterchefen har ordet………..

O sena tiders barn…!

När Selma Lagerlöf var i sjuttioårsåldern hade hon en dröm om att man sommartid i Karlstad, på en friluftsscen i Mariebergsskogen, årligen skulle kunna presentera värmländska skådespel byggda på hennes berättelser. Detta inte minst med tanke på den stora tillströmningen av turister som redan då hade börjat besöka Värmland. Det tog över 60 år innan denna dröm blev verklighet, men då inte i Karlstad, utan på Lagerlöfs hemmaplan i Fryksdalen. 1992 spelade Västanå Teater sin första iscensättning av Gösta Berlings Saga på Mårbacka och 1999 började äventyret i Berättarladan, vid Rottneros Park, i Sunne. Ett äventyr som firar 20-årsjubileum 2019.

Det finns många likheter mellan Selma Lagerlöfs och Västanå Teaters konstsyn. Liksom Lagerlöf står Västanå Teater med fötterna djupt ner i traditionens mylla, men som riktiga traditionsbärare lägger vi också till och försöker föra berättarkonsten vidare. Vi är hela tiden fokuserade på att skapa nytt utifrån den källa av myter, berättelser, musik, dans och bildkonst vi hämtar sin näring ifrån. Det finns också en ambition att överskrida verkligheten med ett slags poetiskt förhållningssätt till det vi berättar, vi förtätar och förstorar uttrycken för att få känslorna i svall. Selma Lagerlöf slogs hela sitt författarskap för att livsglädjen, fantasin, drömmen och konsten skulle ha en naturlig plats även i det materiella, moderna samhället.

Välkomna in i det mytiska sagans landskap som Selma Lagerlöf om och om igen inspirerar Västanå Teater att utforska i och skapa ifrån!

Leif Stinnerbom

Konstnärlig ledare och teaterchef på Västanå Teater

____________________________________________________________________________________________________

Under januari och februari kommer Västanå Teater att inta Rackstadmuseets nya scen Klabbelagår’n.

Spelprogrammet är just nu under planering och kommer att annonseras separat.

Biljetter till föreställnigar och konserter kommer att säljas via Tickster