Västanå Teater berättar Bortbytingen,
av Selma Lagerlöf. Regi: Leif Stinnerbom

Var? Rackstadmuseet, Arvika
När? 12/1 kl. 14.00

Biljetter säljs via tickster
Köp biljetter här

Bortbytingen är en av Selma Lagerlöfs finaste berättelser. Här berättar hon historien om bondparet som får sin enda son bortrövad av trollen och som i utbyte får en trollunge att ta hand om. Bondmoran blir förstås förskräckt till en början, men sedan växer hennes modersinstinkt. Under hennes försorg tas trollungen omhand, trots att maken och resten av bygden vill bli av med ungen.

När Bortbytingen publicerades 1915, i novellsamlingen Troll och Människor, befann sig Europa mitt i det brinnande första världskriget, och Selma var klart påverkad av det inhumana behandlande av människor som kriget innebar. I denna berättelse ställs rädslan för det okända och främmande mot empati och medmänsklighet. Selma Lagerlöf visar på vikten av att alla behandlas lika och att det alltid gäller att stå upp för de svaga.

Detta är en programpunkt inom ”O, sena tiders barn…” – En utställning av kostymer, foton och rekvisita från Västanå Teaters uppsättningar baserade på Selma Lagerlöfs historier. Utställningen visas på Rackstadmuseet 15/12 2018 – 3/3 2019.

Medverkande:
Hanna Kulle, Jakob Hultcrantz Hansson, Daniel Lindman Agorander.
Musiker:
Sophia Stinnerbom, Anna Möller

Regi: Leif Stinnerbom
Kompositör: Magnus Stinnerbom
Kostymör: Inger Hallström Stinnerbom
Rekvisita: Bo Jonzon
Golvmålning: Peggy Fredheim Ekström
Grafisk form: Per Hardestam