Äldre utställningar

Konst som förbryllar – vad gör istapparna här? Konstnären David Nilsson är utbildad på Konsthögskolan i Malmö, inspirerad av Gustaf Fjaestad visar han verket ”Januari” på Rackstadmuseet – vinter mitt i sommaren

 

 

David Nilsson

Januari (2017)

 

Konst som förbryllar……

Underbara sommardagar

– men vad gör istapparna här?

” I mitt konstnärskap jobbar jag med skulptur i relation till tid och rum. Verken inleds ofta med en enkel gest – ute blir inne, dag blir natt, då blir nu – som ett slags upphävande av det fundamentala. Vidare blandar jag det fysiska och visuella genom att använda den målade bildens uttryck. Då kan jag introducera egenskaper som är möjliga i bildens värld – det paradoxala, alternativa, det absurda och omöjliga. Också det magiska och drömska”

Det känns kul och intressant att nu få visa verket Januari på Rackstadmuseet. Och passande eftersom att jag i arbetet med verket studerat Gustav Fjaestads vintermotiv. Till skillnad från Fjaestads målningar så har motivet flyttat ut i museiparken – som en vinter i sommaren.

David Nilson är utbildad på Konsthögskolan i Malmö. Senaste utställningar inkluderar bl a Galleri Arnstedt Östra Karup, Kungliga Konstakademien Stockholm, Prince Gallery Köpenhamn och Casey Kaplan Gallery New York. Verket Januari är också aktuellt på Galleri Arnstedt 2017 samt Kristianstad Konsthall 2018.

Konstnärsdrömmar i en värmländsk verklighet

Östra och Norra galleriet

18 mars – 31 maj

Utställningen berättar historien

om syskonen Sahlström. Bror, Anna och Ida – som trots faderns hårda motstånd lyckas gå sina egna vägar, förverkliga sina konstnärsdrömmar och ta plats i den svenska konsthistorien.

Om Sahlströmsgården i Fryksdalen som tack vare familjens generositet och nyfikenhet blir till en kulturell oas där många av våra mest kända konstnärer tar del i historien.

Om längtan bort från gårdens vedermödor till det ljuva konstnärslivet i Stockholm, Rom och Paris.

Om kärlek – till konsten, livet och människorna.

Jämte syskonens verk visas måleri och skulptur av konstnärsvännerna på Sahlströmsgården:

Carl Wilhelmsson, Siri Derkert, Vera Nilsson, Karls Nordstöm m. fl.

 

Fåglar – ett favoritmotiv

fagel_lo_Birgitta_Nilzen

Birgitta Nilzén

12 november 2016- 15 januari 2017

Keramik i Norra Galleriet

Utställningen på Rackstadmuseet visar en tidslinje av Birgitta Nilzéns produktion.

 

 

Värmlands Konstförenings Höstsalong 2016

1 Oktober – 6 November

174 utövare av konst i någon form har anmält intresse av att medverka i årets höstsalong, varav mer än två tredjedelar är kvinnor. Runt 485 verk ska bedömas av den jurykvinna konstföreningen anlitat i år – ett grannlaga arbete som inte blir lätt, med tanke på alla fina bidrag som lämnats in under två dagar. I år är det Rackstadmuseets tur att vara medarrangör och välkomna salongen. Konstnärern Ditte Reijers får som curator ansvaret för den nog så betydelsefulla hängningen. Välkommen till årets stora värmländska konsthändelse!

Allmänna visningar

Under Höstsalongen hålls allmänna visningar tis-fre kl 14.00 samt följande lördagar kl 14:
8/10, 15/10, 22/10, 29/10, 5/11 samt söndag 6/11.

Alfred Ekstam, Gustav Fjaestad & Bror Lindh

11 juni – 18 sept 2016.

Vernissage kl. 13.00 lördagen den 11 juni

Sommarens utställning på Rackstadmuseet kastar nytt ljus över tre målare i Rackstadgruppen vid förra sekelskiftet. Gustaf Fjæstad (1868-1948), Rackstadkolonins grundare och kraftfulla ledargestalt, var i sin samtid känd långt utanför Sveriges gränser för sina vintermotiv men har även skildrat både grönska och människor på ett levande sätt.

Mindre kända är ett par infödda värmlänningar, som båda tog starka intryck av Fjæstad men som också lämnade självständiga bidrag till det nationalromantiska stämnings- och landskapsmåleriet.

Bror Lindhs (1877-1941) skymning- och nattlandskap präglas av en nästan mystisk känsla inför naturens storhet. Senare i hans liv ljusnar paletten och ersätts av glittrande sjöar och höga sommarhimlar.

Alfred Ekstam (1878-1935) kom från Mangskog och hämtade genomgående motiv från hemsocknen. Han spenderade en stor del av sitt liv som yrkesmålare men det är genom hans konstnärskap och skildringar av de omgivningar och människor i hans närhet som Alfred Ekstams berättelse mest inspirerar.

Både Bror Lindh och Alfred Ekstam är spännande nyupptäckter för den som inte redan lärt känna deras konst. Och den som tror sig ha sett deras måleri kommer på utställningen att möta åtskilligt som tidigare inte visats.

Johan Patricny. Grez-sur-Loing

11 juni – 18 sept 2016. Friluftsmåleri i olja och akvarell.

Vernissage kl. 13.00 lördagen den 11 juni.

Redan som tonåring fångades Johan Patricny av Anders Zorns och Carl Larssons bildvärld. 2013 fick han möjligheten att genom Konstnärsklubbens stipendium följa i deras fotspår vid den legendariska konstnärskolonin Grez-sur-Loing i norra Frankrike. Det är under vistelsen där som bilderna i utställningen kommit till. De är målade direkt i den miljö de avbildar ”en plein air”, och knyter an både till en plats och en målerisk teknik vars traditioner starkt präglat den europeiska konsthistorien. Intresset för hantverket och den utmaning som friluftsmåleriet innebär gör Johan Patricnys konstnärskap unikt i tiden.

Hågkomster / I hemmets lugna vrå

Olof Astrup Hällqvist

Olof Astrup Hällqvist

12 Nov 2016 – Jan 2017

Målningar i Östra Galleriet

Hällqvist har i sina målningar arbetat i två bildserier med minnet som gemensam nämnare. Bilderna som visas på Rackstadmuseet speglar det förgångna på ett personligt sätt.

Keramik ur samlingarna

December 2015 i nedre galleriet

Vi har plockat fram keramik ur våra samlingar och mycket av detta har inte visats på länge.

Bilden visar keramik av Lena Olsson från Landskrona

keramikutst_151202

Nyspårat

2 april – 5 juni 2016

Vernissage kl 13.00 lördagen den 2 april

Tre kvinnliga textilare i samtiden:

Kerstin Löfgren, Hanna Haglund Smedberg och Helena Bengtsson