Museichef Anna Skoglund berättar om konstnärerna och livet på Sahlströmsgården, om kärleken till konsten och konstnärsdrömmarna som ibland krockar med den värmländska verkligheten. Visningen ingår i entrépriset. Ingen föranmälan.

”Detta är historien om syskonen Sahlström – Bror, Ida och Anna – som trots faderns hårda motstånd lyckas gå sina egna vägar, förverkliga sina konstnärsdrömmar och ta plats i den svenska konsthistorien. Om Sahlströmsgården i Fryksdalen som tack vare familjens generositet och nyfikenhet blir till en kulturell oas där många av våra mest kända konstnärer tar del i historien. Detta är en berättelse om längtan bort från gårdens vedermödor till det ljuva konstnärslivet i Stockholm, Rom och Paris. Och om kärlek – till konsten, livet och människorna.”

Ur boken ”Konstnärsdrömmar i en värmländsk verklighet” Henrik Torstensson Vildgåsens förlag 2003

I samarbete med Sahlströmsgården visas på Rackstadmuseet en fantastisk utställning där syskonen Sahlströms kreativa talanger möts. Brors skulpturer, möbelsnideri och silverföremål, Annas många personliga målningar i olika teknik och Idas möbel- och textildesign. Jämte syskonen presenteras verk av deras konstnärsvänner som i olika perioder vistades på Sahlströmsgården, bland andra Carl Wilhelmsson, Ivan Aguéli, Vera Nilsson och Siri Derkert. Genom unika föremål, brev och skisser kommer vi närmare dåtidens konstnärsliv och de starka kopplingarna som fanns mellan Sahlströmsgården, Rackstad och Bröderna Erikssons möbelverkstad.