11 juni – 18 sept 2016.

Vernissage kl. 13.00 lördagen den 11 juni

Sommarens utställning på Rackstadmuseet kastar nytt ljus över tre målare i Rackstadgruppen vid förra sekelskiftet. Gustaf Fjæstad (1868-1948), Rackstadkolonins grundare och kraftfulla ledargestalt, var i sin samtid känd långt utanför Sveriges gränser för sina vintermotiv men har även skildrat både grönska och människor på ett levande sätt.

Mindre kända är ett par infödda värmlänningar, som båda tog starka intryck av Fjæstad men som också lämnade självständiga bidrag till det nationalromantiska stämnings- och landskapsmåleriet.

Bror Lindhs (1877-1941) skymning- och nattlandskap präglas av en nästan mystisk känsla inför naturens storhet. Senare i hans liv ljusnar paletten och ersätts av glittrande sjöar och höga sommarhimlar.

Alfred Ekstam (1878-1935) kom från Mangskog och hämtade genomgående motiv från hemsocknen. Han spenderade en stor del av sitt liv som yrkesmålare men det är genom hans konstnärskap och skildringar av de omgivningar och människor i hans närhet som Alfred Ekstams berättelse mest inspirerar.

Både Bror Lindh och Alfred Ekstam är spännande nyupptäckter för den som inte redan lärt känna deras konst. Och den som tror sig ha sett deras måleri kommer på utställningen att möta åtskilligt som tidigare inte visats.